Zutphen

Composteren

Het opzetten van een compostbak

Een compostbak maak je snel en gemakkelijk van 4 pallets, die je in een vierkant plaatst. Zet 3 pallets aan elkaar met hoekijzers. Zet de 4e er zo voor dat je hem weg kunt halen om de compost eruit te scheppen. Met 2 ijzeren staven houd je deze 4e pellet gemakkelijk op zijn plaats.

De compost zelf:
Ik gooi er geen etensresten op i.v.m. het aantrekken van ongedierte. Wel ongekookt keukenafval, koffiefilters en theezakjes (mits van papier). Van het tuinafval gooi ik wortelonkruid, planten met ongewenste zaden, en snoeihout in de GFT bak, de rest kan op de composthoop. Pas op met te dikke lagen pas gevallen blad, dat kan een ondoordringbare laag vormen en verteert dan slecht. Zo nu en dan een beetje mengen en kalk toevoegen kan geen kwaad, maar het geheel met rust laten werkt ook. Op deze manier krijg je een langzame compostering. De berg wordt niet heel warm van binnen, dus onkruidzaden blijven intact. Maar het is weinig werk.

In het voorjaar zet je de hele berg om en zie: onderaan zit een grote hoeveelheid prachtige compost!!! De nog niet verteerde resten gooi je terug in de bak en klaar ben je. En mocht je een visser in je vriendenkring hebben: aan regenwormen geen gebrek!!!
Je hebt overigens het minste werk als je de compostbak in twee├źn verdeeld: in de ene helft komt vers afval. In het voorjaar schep je de nog niet goede verteerde bovenste laag in de andere helft. De compost onderin blijft liggen en is klaar voor gebruik.
Als het compostvak leeg is, kun je het nog niet verteerde materiaal weer overscheppen. Enzovoort.

De kant en klare compostvaten die je kunt kopen hebben het voordeel dat je de compost er aan de onderkant uit kunt scheppen. De bak is alleen erg veel kleiner dan de hierboven beschreven bak van pellets, en de opbrengst dus kleiner.