Zutphen

Biodiversiteit

Schuttingen

Groei & Bloei zet zich, zoals je ongetwijfeld weet, in voor groene tuinen. Steenvlaktes hebben het grote nadeel dat er weinig groeit, en er dus ook weinig insecten en vogels leven. Bovendien kan bij een tegeltuin het regenwater slecht weg, met als gevolg wateroverlast bij hoosbuien. Dat laatste hebben we vorig jaar veelvuldig gezien.

Maar dat ook schuttingen bijdragen aan achteruitgang van dierenleven is iets waar niet veel mensen bij stilstaan. Als een schutting doorloopt tot aan de grond, kunnen kikkers, muizen en egels de tuin niet in of uit. Als er veel groen in zo’n tuin zit, overleven ze wel, maar zijn ze geïsoleerd van andere tuinen en dus ook van soortgenoten in andere  tuinen.

Dat leidt tot inteelt en dat is één van de oorzaken van uitsterven. Bij grotere dieren proberen we dat te voorkomen met bijvoorbeeld wildviaducten die bosgebieden met elkaar verbinden. Het plan Natura 2000 was bedoeld om alle grotere natuurgebieden in Nederland met elkaar te verbinden zodat soorten met elkaar in contact staan. Wegen zorgen voor versnippering van leefgebied en dus tot isolatie.

Natuurlijk zijn er meer oorzaken van achteruitgang van biodiversiteit. Zoals vernietiging van leefgebied (bv steentuinen en volgebouwde groengebieden in de steden), te overvloedige jacht (bv door visserij), klimaatverandering en gebruik van gif.

We kunnen als individu niet overal iets aan doen. Maar wel kunnen we zorgen dat we een groene tuin hebben, met schuilplekken en nestgelegenheid, voedsel voor de vogels het hele jaar door, bloemen voor de bijen en een  schutting op pootjes, waar kleine dieren onderdoor kunnen. De natuur zal je dankbaar zijn.