Zutphen

Bukken en plukken

Bukken en plukken. Dit is een titel die me vorig jaar aansprak toen ik een artikeltje las in een vakblad over de verzorging van de tuin.

De planten staan op een kleine heuvel, willen maar niet goed groeien, veel zwarte grond tussen de planten en dus een plaats waar altijd dat nare onkruid groeit. En ja, dan pakken we lekker de schoffel en gaan we er even flink mee aan de slag. Ziezo, dat hebben we weer lekker voor elkaar, maar na een paar regenbuien zie je het onkruid alweer komen.

Weer die schoffel pakken of doen we het anders? Want die schoffel is een mooi stuk gereedschap voor in de groentetuin in de rijen met sla, die vinden het juist fijn om losgeschoffelde grond te hebben.

Maar in de vasteplanten (maar ook bij heesters)-tuin maar liever geen schoffel gebruiken. Met een scherpe schoffel gaat niet alleen het onkruid eraan, maar ook een gedeelte van de nieuwe plantenwortels. En die zijn juist zo belangrijk voor de plant, hij moet juist groeien en groter en breder worden zodat hij de bodem beter af gaat sluiten en daardoor minder ruim- te overblijft voor onkruid.

Dus als je zoveel werk met het onkruid hebt laat de schoffel in de schuur en ga eens bukken en het onkruid plukken met de hand, misschien met een schrepeltje erbij. In minder fijne beplanting zou je ook nog een cultivator kunnen gebruiken; daarmee kun je de wortels wel lostrekken maar zitten ze nog aan de plant en heb u kans dat ze de grond weer ingroeien. Je zult zien dat je na een paar keer het onkruid onder de knie hebt.

En als je de planten al op een verhoging hebt staan, geen nood, vul de ruimte op met goed-verteerde bladcompost of eventueel met zwarte grond. De planten kunnen dan met de wortel niet alleen naar beneden maar ook naar de zijkanten groeien en betere wortels geven een veel betere groei. Nu een handje koemestkorrels erdoor en ze krijgen weer een gezonde groei.

In onze eigen tuin gaan we vroeg in het voorjaar de oude stengels afknippen en dan zijn we al bijna klaar, want onkruid kan er echt niet tussen groeien. Zo bouw je ook een stukje natuur op, want in de natuur is ook geen zwarte grond te zien maar alles begroeid.

Ik ben van mening dat als je over een paar jaar een vaste-planten-tuin wilt hebben waar zeer weinig werk in zit, dan nu niet meer schoffelen maar wieden. Zo kun je langer blijven wonen met een mooie tuin om er dan vooral van te genieten.

Gerard Achterstraat