Zutphen

Hanging baskets snoeien, een belangrijke les!

Op vrijdag 20 april 2018 hadden we met “G&B stedendriehoek” een excursie naar De Keukenhof. Aansluitend bezochten we Kwekerij Morning Glory in Aalsmeer (www.kwekerijmorningglory.nl), een éénjarigenkwekerij met een uitgebreid sortiment en veel “hanging baskets”. Tijdens het ontvangsttoespraakje en een toelichting op wat de opzet van deze kwekerij behelst, vertelde de eigenaar dat de meesten van ons de bakken met éénjarigen niet op de juiste manier onderhouden.

Regelmatig kunstmest geven doen we meestal nog wel, maar een andere belangrijke handeling is dat we de bakken, als ze halfweg de zomer minder mooi worden, vergeten te snoeien. Plantenbakken met zomergoed dat te lang wordt en die alleen aan de uiteinden van de planten nog bloemen hebben, kun je herstellen en weer de moeite van het aankijken waard maken, met een flinke snoeibeurt.

Ik knoopte het advies van “Morning Glory” in mijn oren en snoeide op 19 juni enkele van mijn minder mooie bakken flink terug.

De proef op de som!

Als je dat nooit gedaan hebt is er een zekere durf voor nodig om de planten tot op 10 a 15 cm terug te knippen, maar volgens de kweker geeft het een geweldig resultaat.

Snoeien van de éénjarigen zo midden in de zomer, wanneer er nog best veel bloemen aan zitten, heb ik ook nooit gedaan maar, de man had gelijk, 25 dagen later op 11 juli zaten de eerste bloemen er weer aan en nu, op 1 september staan de twee bakken die ik snoeide nog in volle bloei.

Ik raad u wel aan niet alle bakken tegelijk onder handen te nemen, want dan wordt het ineens wel een erg kale boel.

Rob Weimer