Zutphen

Open Tuinenweekeinde

op zaterdag 15 juni in Vorden en Wichmond

Tuin van Bert Mulderij en Dinie Ruesink

Hengeloseweg 13, Vorden

De tuin van Bert Mulderij en Dinie Ruesink is ongeveer 0,5 ha groot en ligt aan de drukke Hengeloseweg. Aan de achterkant grenst de tuin aan het prachtig rustige landgoed Kieftskamp. Rondom het huis is een grote variatie te zien aan sierheesters en vaste planten en een boomgaard met appels, peren, pruimen en kersen. In de groentetuin en de hobbykas groeien erwten, veel verschillende bonen, tomaten, komkommers, paprika’s, prei, enz. Al het plantmateriaal wordt zelf opgekweekt in turfvrije potgrond, die wordt gemengd van eigen compost, zand en organische mest. In de natuurlijke vijver zwemmen salamanders en kikkers. De rest van de oppervlakte bestaat uit verschraald grasland, waardoor een prachtige bloemenweide is ontstaan. Dit voorjaar is een 20 meter lange heg geplant met bloeiende inheemse struiken (o.a. egelantier, meidoorn, wilg, kornoelje en liguster). De heg mag breed uitgroeien en zal een mekka worden voor bijen en andere insecten.

Parkeren op het erf is zeer beperkt mogelijk voor auto's. Op de Hilverinkweg is meer ruimte.

Tuin van Margareth Arnts 

Polweg 3, Wichmond

30 jaar geleden kocht Margareth Arnts en haar man ’t Slot’, bestaande uit een groot woonhuis en wat schuren en afdaken, liggend op een perceel van driekwart hectare. Van een tuin kon je indertijd niet spreken. Een deel daarvan was totaal ontoegankelijk door de vele bramen, vlieren, distels en hoge brandnetels. Rondom het huis was zwarte aarde gestort. Bedoeld om ooit een border te worden….. Ze waren meteen verliefd op deze plek omwille van het prachtige wilgenpad, de natuurlijke poel met haar vaste eendenbewoners en de  bijzondere - meer dan 150-jarige - oude bomen: een aantal eiken, een notenboom, een wilg, een esdoorn en een perenboom. Trots staken deze bomen hun kronen ver boven het landje uit en leken te roepen: ‘Heb je ons al gezien? Zorg voor ons!’ Een groot aantal van hun bomenmaatjes was al van hun schors ontdaan door loslopende hongerige paarden en waren verloren. Margareth en haar man hebben hun roep verstaan en direct na de verhuizing zijn ze ervoor gaan zorgen. Ze hebben nieuwe bomen geplant: dennen, beuken, eiken, notenbomen en fruitbomen, een kruiden/groente- en bessentuin aangelegd, een kippen- en ganzenweitje afgezet en recentelijk ‘Klein Hackfort’ feestelijk geopend. Een klein stukje grond vol met stinsen en ‘plantenkrijgers’. Bij de ontwikkeling van de tuin is vooral gelet op het creëren van maximale zichtlijnen, wat de beleving van de tuin versterkt. Wandelend over het rolstoeltoegankelijke Pieterpaadje kunt u dat zelf ervaren. De kinderen en (achter)kleinkinderen, broers en zussen, inmiddels overleden ouders en een aantal vrienden hebben in de loop der jaren ieder zo hun eigen boom gekozen en feestelijk geplant. Haar man en moeder hebben de tuin verrijkt met hun stenen- en bronzen beelden. De gasten die ze zomers verwelkomen in het gastenverblijf Beeldend Buiten horen ze vaak zeggen: "Het is hier een paradijsje!" Zo beleven zij het ook en ze delen dit gevoel graag met alle ‘Groei- en Bloeiers’. Voel je welkom, wandel rond en geniet van een kopje thee in het Glazen Huis!

Parkeren op het erf is niet mogelijk, wel op de Polweg

Tuin van Willy en Gerrit  Pardijs

Baron van der Heijdenlaan 18, Wichmond

Een 650 m2 grote tuin. In de voortuin tuiniert de eigenaar in gestapelde bakken met een afwisselende  beplanting; een methode die goed is om bij iets oudere leeftijd nog met veel plezier te kunnen tuinieren. Langs het huis ligt een grote border met een veelzijdige beplanting met heel veel eigen opgekweekte eenjarigen.

Kasteel Hackfort

Baakseweg 8, Vorden

Zeer de moeite waard is de historische moestuin, de 'Hof van Hackfort'. Elke week zijn de ‘groene vingers’ hier aan het werk. Net als vroeger, toen de tuinbaas daar groente, fruit en bloemen kweekte voor de bewoners van het kasteel. Bij het kweken van al dat lekkers komt heel wat kijken. Meerdere groepen enthousiaste vrijwilligers onderhouden de Hof van Hackfort. In het restaurant worden de gerechten klaargemaakt met de opbrengsten van deze moestuin.

 

Tuin van Gerrit en Henny Vlogman

Erve ’t Eelmerink, Het Eelmerink 2a, Vorden

In 2016 werd hen gevraagd of ze mee wilden doen aan Open Tuinendag voor Groei & Bloei Zutphen. Dat maakte hen enthousiast. Sindsdien hebben ze hun tuin jaarlijks in de zomer opengesteld. Niet omdat ze pretenderen dat ze zo’n mooie tuin zouden hebben, maar wel om u te laten delen in hun enthousiasme. Maar sindsdien is er wel het één en ander veranderd. Niet aan de tuin die voor het huis ligt, maar wel aan het erf. Twee jaar geleden zijn paard en pony verkocht en hebben ze de omheining van het weitje weggehaald. Links en rechts van het weitje is de rand met heesters verbreed. En achterin het weitje is een grote poel gegraven. De aankleding van de wand van de poel is nog in ontwikkeling. Rondom het erf loopt een snipperpad dat structuur biedt  en vanzelf uitnodigt om een wandelingetje te maken en vanaf verschillende plekken een ander uitzicht biedt. Meerdere bankjes bieden een rustplek. Bij de geboortes van de vijf kleinkinderen zijn vijf bomen geplant verspreid over tuin en weitje. Verder zijn al langere tijd geleden andere mooie bomen geplant, zoals een dubbeltjesboom, een sneeuwklokjesboom en een Magnolia Grandiflora.

In het weitje is een stukje grond aan een vriend ter beschikking gesteld. Een zestal stroken met vaste planten, nog gedeeltelijk in aanleg, geeft meer opvulling aan het erf dat al met al ongeveer 5000 vierkante meter groot is. Behalve op meerdere plekken op het erf kun je ook onder de overkapping aan de schuur fijn zitten en een kop thee of koffie drinken.Bij de bouw van de overkapping is in de schuur een toilet gerealiseerd. Kortom, ze vinden het leuk vinden als u hun tuin en erf (opnieuw) komt bezoeken.

Tuin van Marga van Wiggen

Hertog Karel van Gelreweg 2a, Vorden

De tuin van Marga van Wiggen is ongeveer 400 m2 groot. De voortuin is een jonge tuin, gaat in de huidige vorm het tweede volle seizoen in. De bedoeling is dat er een stevige structuur komt door de paden, bomen, struiken en pollen van vaste planten. Daartussen ziet ze graag een spontaan mengsel van van alles en nog wat dat zichzelf door middel van uitzaaien in stand houdt. Waar ze dan ‘alleen nog maar’ wat orde in hoeft te houden. Het lijkt haar erg leuk dat er dan als vanzelf elk jaar een ander beeld ontstaat. Er staan drie kleine fruitboompjes en wat eetbare planten. Palmkool bijvoorbeeld, die ze in bloei heeft laten schieten. In de achtertuin, omdat ze het niet kon laten, liggen twee kleine moestuinbedden met ook wat kleinfruit (bessen, aardbeien). En er staat een appelboom (Elstar). Het ligt niet erg gunstig, op het noorden en deels onder de grote eik van de buren, maar vorig jaar zijn de tomaten prima gelukt. Kortom, Marga rommelt met veel plezier verder en probeert er een groeiend en bloeiend geheel van te maken, zonder gebruik van gif en kunstmest.