Zutphen

ACTUEEL – 8 juni 2021

Helaas is in de recente Tuinpost onder de rubriek “Tuinbezoeken” de kop boven de Open Tuinen weggevallen, waarvoor onze excuses.
Daar had dus nog moeten worden vermeld: Open Tuinendag , zaterdag 19 juni 2021, van 10.00 – 16.00 uur.

We bevelen de tuinen van harte bij je aan, ze zijn erg verschillend en bieden voor elk wat wils.
Hieronder de beloofde fietsroute, samengesteld door Gerard Achterstraat.
We doen nog een schietgebedje richting weergoden.

Het bestuur

 


 

Open Tuinendag – zaterdag 19 juni 2021 – 10.00 – 16.00 uur

Neem op zaterdag 19 juni een kijkje bij de open tuinen van Zutphen. Er is een fietsroute uitgezet, die start bij dorpshuis Het Hart aan de Jolinkweg 2 in Eefde. De tuinen liggen op fietsafstand van elkaar en deze fietstocht is bijna voor iedereen goed te doen.

Je kunt een bezoek brengen aan de volgende tuinen:

  • Yvonne Lemain aan de Rustoordlaan 54 in Eefde
  • Lous Dumouleijn aan de Eefdense Enkweg 12 in Eefde
  • familie van Zeyts aan de Schurinklaan 47A in Eefde
  • Carla Kobussen aan de Voorsterallee 100 in Zutphen

De tuinen zijn van 11.00 tot 16.00 uur open voor belangstellenden. 

 

Fietsroute bij de Open Tuinendag

De route is beschreven vanuit “Het Hart” in Eefde.

We staan op het plein bij “Het Hart” en we gaan links schuin over naar de Zutphenseweg. We fietsen de 1e weg rechts in, dit is Het Nuesink en we gaan richting spoor, deze steken we over, gaan rechtdoor en bij de bocht naar links gaan we rechtsaf de Eefdesche Enkweg in. Op nr. 12 ligt onze eerste tuin, die van Lous Dumoleijn.

Na het tuinbezoek ga je linksaf de Eefdesche Enkweg vervolgen, voor de fietsbrug links aanhouden en langs de grote weg doorfietsen tot aan de stoplichten in de verte. Je komt nu op de Mettrayweg, deze richting Zutphen volgen. Na ongeveer 2 kilometer kom je bij de brug over het Twentekanaal en ga je rechtsaf de brug over, en over de brug direct linksaf. Deze blijf je volgen tot je rechtsaf het spoor kunt oversteken. Deze weg uitfietsen en aan het eind rechtsaf. Je komt nu uit op de Essenstraat, hier linksaf. Aan het eind gaat de weg een scherpe bocht naar rechts maken maar je fietst hier rechtdoor over een klein stukje tegelpad, je komt op de Voorsterallee en je gaat nu linksaf. Na 150 meter zie je een grote beukenhaag, ga net voor de haag het zandpaadje in en je bent bij onze tweede tuin, die van Carla Kobussen (Voorsterallee 100).

Als je weer verder wilt volg je het zandpad uit, wat overgaat in de Sonnenbergstraat. Aan het eind linksaf, daarna rechtsaf op de Voorsterallee. Deze fietsen we uit en gaan rechtsaf en na 200 meter linksaf even een rondje langs  “Huize de Voorst”. Blijf het weggetje volgen en dan kom je weer op de Kapperallee uit, ga nu rechtsaf richting Eefde. Einde fietspad linksaf en na 100 meter linksaf de Damlaan op, richting knooppunt 40. Je passeert nu “Huis den Dam”. In de bocht rechtsaf naar het spoor en nu linksaf weer terug naar de brug over het Twentekanaal en hier rechtsaf richting Eefde. Aan het eind van het fietspad linksaf en je bent op de Rustoordlaan. Op nummer 54 onze derde tuin van vandaag, die van de familie Lemain.

Op naar de volgende tuin: je gaat nu vanaf nr. 54 links en na 200 meter rechtsaf, dit heet ook  Rustoordlaan. Aan het eind oversteken, dit is de Kerklaan die overgaat in de Kazernestraat. Aan het eind links. Je fietst nu onder de spoorbrug door en hier rechts is Tuincentrum “De Blaakhof”,  misschien voor een leuke aankoop?  (Morgen is het Vaderdag).
Volg de weg rechtdoor, die hier Blaak heet, verderop rechts aanhouden, dat is de Bargeweg. Bij de huisnummers 3-5 rechtsaf het zandpad in. Aan het eind links naar de bebouwde kom en de grote boerderij in de bocht is onze vierde tuin, die van de familie Van Zeijts (Schurinklaan 47a)

Nadien fiets je verder richting Eefde en tussen de kerk en de Schurinklaan ligt het weitje bij de Eefdese kerk, een vrijwilligersproject, dus ga even kijken.

Zo, nu zijn we weer bij ons beginpunt “Het Hart”, hopelijk heb je een leuke invulling van de dag gehad wat betreft tuinen en de fietstocht er langs.

Gerard Achterstraat