Zutphen

ACTUEEL – 19 december 2020

Van een terugblik op het jaar 2020 wordt niemand ècht vrolijk. Er waren grote tegenvallers, er was veel zorg en teveel verdriet; de a.s. feestdagen worden noodgedwongen in wel heel kleine familiekring doorgebracht. Maar we kijken toch ook vol hoop en verwachting uit naar volgend jaar, waarin geleidelijk aan wat meer activiteiten mogelijk zijn. Het bestuur doet veel pogingen de relatie met de leden van “Groei & Bloei” intact te houden en wij hopen dat er van wederkerigheid sprake mag zijn.

 

Lezingen en andere (buiten)-activiteiten

De lezing van Gerrie Veenstra op 14 januari a.s.  gaat uiteraard NIET door. Wel is met hem afgesproken dat we zijn  kwekerij mogen bezoeken, ergens in de loop van het komend jaar.
Dat kan niet met grote groepen, daar leent “De Botterhutte” zich niet voor. Maar ook  met een paar carpool-groepjes is zo'n bezoek leuk en interessant. In de toekomst meer hierover.
Wist je trouwens dat hij op Facebook  heel actief is? Dagelijks een item over bijzondere vaste planten. En ooit komt hij naar 't Hart voor een lezing!

Hetzelfde geldt voor de lezing van  permacultuur moestuinier Vera Greutink op 25 februari.
Die is eveneens gecanceld. Ook Vera vindt het een goed idee in de loop van 2021 een groepje geïnteresseerden in haar tuin in Hengelo (O.) te ontvangen. Eveneens kleinschalig, nadere info volgt t.z.t. in de Tuinpost.

 

Snoeicursus

Onze hovenier Gerard Achterstraat wil in het voorjaar weer een snoeicursus verzorgen en we peilen bij deze de belangstelling hiervoor.
Daarbij is in de eerste plaats een tuin nodig, waarin voorlichtende snoei gegeven kan worden.
Wie heeft er een tuin waarin de deskundige schaar van Gerard aan de slag kan?  (en waarin belangstellende cursisten een plekje kunnen vinden?)
Opgave van zowel een tuin-met-snoeibehoefte als geïnteresseerde cursist naar: info@zutphen.groei.nl

 

Guirlande met vogelvoer

Helaas kunnen de bloemschiklessen niet doorgaan. Daarom bieden we via de Actueel inspiratie om thuis aan de slag te gaan.

Hieronder volgt de werkbeschrijving voor het maken van een guirlande op een tak waarin we de restjes van het kerstgroen goed kunnen verwerken. Naar de supermarkt mogen we nog met deze totale lockdown. Laten we maar zoveel mogelijk op onze eigen stek blijven en wellicht kan deze werkbeschrijving je inspireren.

Benodigdheden:
Een kale tak met een lengte die je zelf in mag vullen, klosje wikkeldraad en enkele vetbolletjes vogelvoer en/of pindanetje. Allerlei soorten groen, mooie takken met knopen (bijvoorbeeld rode of groen cornus, kastanje takken, takken van de klimhortensia, enkele dennenappels etc. ).
Veel is mogelijk en vul het zelf maar aan. Beetje mos voor de afwerking.

Werkwijze:
De kale tak gebruiken we als basis, hieraan bevestigen bovenaan een stukje touw of een tierib zodat deze tak opgehangen kan worden.
We bevestigen het klosje wikkeldraad onderaan bij het groen en wikkelen het groen afwisselend met enkele mooie takken /dennenappels om de tak.
Dit doen we tot we ongeveer 10 cm van de bovenkant, waarna we nog tot het eind wat mos bevestigen ter afwerking.
Daarna bevestig je met wikkeldraad de vetbolletjes en eventueel de pindanetjes.

Heel veel succes en ik zie graag uw foto’s tegemoet op marjavanlaar(at)hetnet.nl

 

Kerstkrans met amaryllissen ----het vervolg

In plaats van een workshop, kon iedereen thuis aan de slag met een kerstkrans met amaryllissen. Wat ontzettend leuk om te zien dat het pakket bedoeld om met elkaar aan de slag te gaan zo’n succes is geweest.
Fijn dat een ieder ook naar een ander omziet. De werkbeschrijving was duidelijk. De reacties overweldigend.

Hieronder volgen enkele foto’s waar je hoop uit kan putten.

 

Fijne feestdagen en een hoopvol 2021 toegewenst

Met vriendelijke groet, Marja van Laar

 

Jouw foto in de Tuinpost?

We stellen het erg op prijs foto's te ontvangen voor de aanstaande Tuinpost. En de daarbij behorende verhalen natuurlijk. Er moeten er vast veel gemaakt zijn de afgelopen maanden, tijd en mogelijkheden te over, nietwaar? Inzenden  – naar info(at)zutphen.groei.nl – kan tot 25 februari.
Bloemschik-coördinatrice Marja heeft ons alvast laten meegenieten van foto's van gemaakte kerststukken. 


Goede kerstdagen samen en òp naar een hechte samenleving met veel warmte.
 

Het bestuur