ACTUEEL – 1 februari 2021

Graag laat het bestuur weer digitaal van zich horen. De periode van afzien duurt veel langer dan verwacht, maar er valt heus wel wat te melden.

Van lezingen in 't Hart en excursies naar elders kan uiteraard nog geen sprake zijn.
De Algemene Ledenvergadering van donderdag 1 april kan NIET doorgaan, die wordt verschoven naar september/oktober.
Wel kunnen we belangstellenden een virtuele lezing aanbieden, op 16 februari a.s.
En intussen hebben we wat buitenactiviteiten in de startblokken staan. Zoals de plantenruilbeurs, de actie Tegel eruit, plantje erin en een snoei-ochtend. Meer over deze buitenactiviteiten in de Tuinpost, die je begin maart tegemoet kunt zien.

Virtuele lezing

De afdeling Apeldoorn organiseert voor haar leden op 16 februari a.s. een virtuele lezing en de afdelingen binnen de Stedendriehoek wordt de mogelijkheid geboden daarbij aan te schuiven.
Graag maken we van dit aanbod gebruik. Gezien het onderwerp verwachten we zeker belangstelling vanuit onze eigen afdeling.

“Voedselbos Ketelbroek”– door Wouter van Eck.
Toelichting: Wouter van Eck en Pieter Jansen kochten in 2009 een kale mais-akker nabij Groesbeek en begonnen daar met de aanplant van voedselbos Ketelbroek. Inmiddels is dit voedselbos uitgegroeid tot Nederlands bekendste voedselbos en is Wouter bekend als voedselbospionier: hij geeft cursussen en ontwerpt ook elders voedselbossen(zie zijn website: www.greendealvoedselbossen.nl).

Van tevoren aanmelden is noodzakelijk. Vanaf 1 februari tot uiterlijk 16 februari is de inschrijving geopend. Er kan een onbeperkt aantal mensen meekijken. Inschrijving gaat uitsluitend via een formulier op de website van afdeling Apeldoorn: www.apeldoorn.groei.nl

Het is voorstelbaar dat een digitale lezing een drempel zou kunnen zijn om aan te sluiten.
Daarom hebben bestuurders van afdeling Apeldoorn een instructiefilmpje gemaakt, om uitleg te geven over wat de leden zien als zij de hun toegestuurde link voor de lezing gaan gebruiken. Dit filmpje krijgt iedereen die zich inschrijft.
Wat betreft de lezing zelf: men krijgt van tevoren een link toegestuurd, die automatisch werkt als deze wordt aangeklikt. Je kunt dan gelijk checken of geluid en beeld voor jou  goed is.

De lezing zelf begint om 20.00 uur en zal na een pauze om 21.00 uur rond 22.00 uur afgelopen zijn.
Vragen stellen aan de spreker is mogelijk.
Let wel: je hoeft dus niets  te installeren op je laptop/computer om aan de virtuele lezing mee te doen!
We hopen dat veel mensen gaan kijken.

Snoei-ochtend

Onze hoveniers Gerard Achterstraat en Tonnie Verwoerd verzorgen een snoei-ochtend
(cursus is misschien een groot woord) op: zaterdag 20 maart a.s.
Interesse? Noteer de datum dan alvast in de agenda. In de volgende Tuinpost volgt meer informatie.

Je kunt je nu al wel aanmelden: reserveringen.groei@gmail.com
Dat zal zijn bij  “In de tuin van Dordt”, van Lily de Boer in Kring van Dordt.  Een geschikte tuin vanwege een grote verscheidenheid aan bomen, heesters en vaste planten.
We mochten haar tuin bezoeken tijdens de Open Tuinendag, 15 juni 2019.
Er zal een kopje koffie worden geschonken. Bij slecht weer wordt het snoeien verschoven naar: zaterdag 27 maart.
Gezien de pandemie: alles uiteraard onder voorbehoud.

Bloemschikken

Bloemschikactiviteit om de moed erin te houden: Zin in het voorjaar met nieuw perspectief

Stoeien met tulpen en bolletjes met de volgende ondergronden welke we allemaal al in huis hebben. We blijven thuis maar zijn wel toe aan iets fleurigs op tafel.
De tulpen en potjes bloembollen van enkele regionale telers zijn hier volop bij de supermarkten te verkrijgen.
Dus hierbij een nieuwe uitdaging.

Benodigdheden:

• een vaas of bloempot en een schaal waarin deze vaas/bloempot goed kan staan.
  • Enkele bossen tulpen, twee potjes met bloembolletjes naar keuze, wat mos, wat berkentakken om een losse krans van te wikkelen.
  • Wat wikkeldraad of kleine tieribs. Eventueel enkele mooie kleine dennenappels, wat houten schijfjes ter versiering.
  • Enkele lange klimopranken.

Werkwijze:
Zet de vaas in de schaal.
Maak van de berkentakken een losse krans en zet dit op drie punten wat vast. Leg dit rond de vaas.
Je kan ervoor kiezen om nu de bolletjes (uit de potjes en uitgeschud) rond de vaas en/of tussen de berkentakken te verdelen.
Gebruik hier ook wat mos bij zodat de wortels wat vochtig blijven.
Verwerk nu de tulpen in de vaas. En verwerk eventueel nog enkele klimopranken  rond de krans. Leg wat versiering tussen de berkentakken.

Heel veel plezier met deze nieuwe uitdaging en we zien graag je reactie terug op marjavanlaar(at)hetnet.nl

Cosmea-zaadjes

Je hebt het zakje toch wel goed bewaard?  Het proces van zaaien-uitplanten-genieten komt aan de orde in  de volgende Tuinpost.

Tuinpost

De volgende verschijnt dus begin maart, de sluitingsdatum voor het aanleveren van tekst is: 25 februari.
Iets leuks of wetenswaardigs te melden?
Mogelijk kreeg je tuin een metamorfose; laat ons meegenieten!

We hopen dat iedereen gezond bleef of weer herstelde, nieuwe uitdagingen vond en de veerkracht heeft om nog even vol te houden.