Groentips & Groeninfo

Uit de wereld van de hovenier - deel 2

Bomen absorberen warmte, zoals ik de vorige keer heb afgesloten. Hierbij het vervolg op de klimaatverandering en welke invloeden wij hierop kunnen hebben. Meer groen in de tuin: hoe kunnen we dit voor elkaar krijgen? Een aantal mooie voorbeelden zien we in de Europese hoofdsteden Parijs, London en Amsterdam.

Grote hoge gebouwen welke dicht op elkaar gebouwd zijn, veroorzaken op een warme dag een enorme buffering van warmte. In de avonduren en nacht, wanneer de omgevingstemperatuur daalt, zal die warmte weer worden vrijgegeven. Hoe kunnen we er nu zorg voor dragen dat deze warmte wordt geabsorbeerd maar niet weer wordt vrijgegeven aan de omgeving? Het antwoord hierop is: door het gebruik van groen. Door het vocht wat aanwezig is in de planten wordt de warmte geabsorbeerd en niet meer vrijgegeven. We hebben in de steden weinig ruimte voor grote bomen of veel beplanting, wat kan er toch gedaan worden? Er zijn natuurlijk veel gevels die gebruikt kunnen worden voor 'stoffering' met beplanting, de zogenaamde verticale tuinen. Daarnaast zijn er in het stedelijk gebied heel veel daken die uitermate geschikt zijn voor een daktuin of het plaatsen van zonnepanelen. In nieuwbouwprojecten zie je – nu het economisch beter gaat – dat ook met deze aspecten rekening wordt gehouden. Niet iedere wand of elk dak is natuurlijk qua constructie geschikt om te bekleden met groen.

Nu over tot de orde van de dag: hoe kunnen we dit toepassen in onze eigen voor- of achtertuin? De blinde muur of schutting kunnen we voorzien van een constructie (bijv. gaasmat) en deze laten begroeien met beheersbare klimplanten. Let op dat je er wel rekening mee houdt welke ligging de muur heeft qua zon / schaduw en of er op de natuurlijke manier voldoende neerslag / water terecht komt bij de wortels. Een druppelslang zou anders uitkomst kunnen bieden. Ook leibomen kunnen prima tegen een gevel worden geplaatst als groene bedekking en in de loop van de jaren verder worden uitgelijnd zodat op een gegeven moment de gehele gevel is bedekt.

En wat te denken van de overkappingen waaronder de loungesets zijn geplaatst: een prachtige toepassing om de hoeveelheid door te brengen tijd in de tuin te verlengen in geval van regen of wat lagere temperaturen. Ook deze vaak platte daken kunnen we vergroenen door bijvoorbeeld sedummatten aan te brengen. Het is ook een mooier uitzicht vanaf de boven bovenverdieping, aardiger dan een zwarte dakbedekking op het platte dak. Deze toepassing is natuurlijk ook mogelijk op de carport of garage met plat dak.

Verkoeling bewerkstelligen we ook door i.p.v. een parasol een dakboom te plaatsen boven ons terras. Een Nederlandse boomkwekerij heeft een paar jaar geleden hiervoor een mooi voorbeeld op de markt gebracht: de ''swingboom”; deze hoeft niet midden op het terras geplant te worden maar is door zijn uitgelijnde vorm geschikt om te planten aan de zijkant van het terras of in de border en vormt zo een zwevende parasol boven het terras dat vaak op het zuiden is gesitueerd. Maar natuurlijk kan ook een normale dakboom op een natuurlijke wijze zorgen voor verkoeling op het terras. Enkele geschikte voorbeelden: moerbei, plataan, els, haagbeuk en moeraseik. Hopelijk heb ik jullie kunnen inspireren om zelf aan de slag te gaan om de warmte te reduceren in de eigen tuin.

Mochten jullie aan de hand van deze rubriek een vraag of opmerking hebben, neem dan contact met mij op via de email: wvb@sjefhagen.nl t.a.v. Tonnie Verwoerd.

Tonnie Verwoerd

De kracht van kruiden - Blik op de tuin no. 879