Dagexcursie Groningen op vrijdag 1 juni 2018

Gedurende de talloze dagexcursies die we al gemaakt hebben, zijn we kriskras door Nederland gereisd. Het laatste jaar waarin we naar het 'Noorden' afreisden was 2010. Dat is lang geleden en daarom voldoende reden om Groningen of Friesland weer eens te bezoeken. Mede dankzij tips van Rika van Delden, eigenares van Tuinfleur in Oostwold, hebben we in Groningen een prachtig programma kunnen samenstellen. En natuurlijk met heel veel dank aan Ton en Ina Blokvoort!

Opstapplaatsen

• 07.30 uur –  voormalig gemeentehuis Warnsveld, Rijksstraatweg 65
  • 08.00 uur –  Herberg “De Luchte” in Spankeren

Programma

Eerste stop bij Alie Stoffers, eigenares van De Tuinerie in Kolham, www.de-tuinerie.nl. Dit paradijsje is al tweemaal tot mooiste tuin van Groningen gekozen! Romantisch, met borders en moestuin op kleur, bijzondere planten, een door rozen overgroeid tuinhuis en een veranda waar u al het moois op u in kan laten werken.  Hier laven we ons aan koffie met appelgebak.

Foto's van De Tuinerie in Kolham

De tweede tuin is Slingertuin Tjassensheerd in Garrelsweer. Zie www.tuinen.groningen.nl. In deze tuin kunnen we ons broodje opeten en krijgen we een lekkere kop soep voorgeschoteld.

Waarom een Slingertuin? De slingertuin weerspiegelt de ontwikkeling van het Groninger boerenleven en het Groninger landschap in de tweede helft van de 19de eeuw. In deze periode verrezen grote boerderijen met imposante tuinen, die de welvaart en voorspoed van de eigenaren weerspiegelden (en de armoede van hun knechten benadrukten). Veel van deze tuinen zijn aangelegd in de geest van de in die tijd toonaangevende stijl: de Engelse landschapsstijl. Met hun slingerende paden, golvende waterpartijen, heuveltjes en onverwachte doorkijkjes kregen deze tuinen in de volksmond de naam ‘Slingertoenen’. Tuinarchitect Roodbaard was de bekendste ontwerper van de Slingertuinen.

Foto's van de slingertuin Tjassensheerd in Garrelsweer.

Onze buschauffeur voor deze dag heeft ondertussen vanuit Groningen een speciale Slingertuinenroutekaart ontvangen. Hij gaat een gedeelte van deze routes in ons traject inpassen.

De derde tuin die we bezoeken is de tuin van Nieske de Winter in Uithuizen. Hier vinden we een romantische Engelse tuin, weelderige vaste plantenborders, een natuurlijke vijver met eenden en een prachtige beplanting rondom. Bijzondere bomen en heesters, pergola’s met rozen en clematissen en een grote verzameling fuchsia’s en kuipplanten. Zie ook www.tuindewinter.nl . Ook hier wordt de inwendige mens goed verzorgd.

Foto's van de tuin van Nieske de Winter in Uithuizen.

We sluiten traditioneel af met een bezoek aan een kwekerij, ditmaal de landelijk bekende kwekerij De Kleine Plantage (www.dekleineplantage.nl) in Eenrum. Het is een kwekerij van vaste en éénjarige planten, rozen en clematissen. Bij de kwekerij ligt een grote, te bezichtigen tuin en er is een tuingalerie met mooie en functionele tuinaccessoires. En – heel belangrijk - versnaperingen.

Foto's van de kwekerij De Kleine Plantage in Eenrum.

Thuiskomst plm. 20.00 uur in Warnsveld.

Deelname

Let op! De dagexcursie naar Groningen is volgeboekt. U kunt nog wel inschrijven, dan zetten we u op de wachtlijst. In dat geval natuurlijk niet betalen. Als u verzekerd wilt zijn van deelname, schrijf dan in bij de afdeling Apeldoorn die dezelfde excursie op donderdag 7 juni maakt.  (De afd. Deventer zit ook vol)

De deelnameprijs voor deze dag bedraagt €. 37,50 p.p. Dit is incl. alle entrees, natjes en droogjes. Ook voor uw partner of één introducé geldt een tarief van € 37,50.

Denk wel aan uw lunchpakketje.
Mogelijk hebben meerdere introducés belangstelling voor deze bijzondere excursie?

Tegen een meerprijs van €. 5,00 p.p. mogen ook zij zich aanmelden. Daarbij merken we wel op dat we voor hen in eerste instantie met een reservelijst werken; begrijpelijk gaan onze eigen leden voor.

We realiseren ons dat het een lange dag wordt, naar een verre bestemming.
Maar o zo leuk en boeiend! Van een a.s. deelnemer kregen we al te horen: “o ik denk dat er 5 uur bus bij zit, dan kan ik toch rustig zitten en een oogje dicht doen” waarvan akte...

U kunt zich vanaf 15 februari opgeven via het e-formulier op www.zutphen.groei.nl.

In het kader van de samenwerking binnen de Stedendriehoek kunt u zich ook bij de afdeling Apeldoorn of Deventer inschrijven. Apeldoorn maakt dezelfde excursie op donderdag 7 juni. De afdeling Deventer reist op vrijdag 8 juni.

Let op: Na opgave en betaling ontvangt u uiterlijk 15 mei een mailbericht met daarin de bevestiging van uw deelname.

Hebt u nog vragen (of hulp nodig bij de aanmelding), bel dan naar Gerry Haverkamp, telefoon 0575-492514.

Alles is weer fris en groen
Blij van vrolijke akeleien