Groentips & Groeninfo

Rondje door de moestuin - najaar 2017

De herfstgroenten zijn bijna allemaal geoogst, de bewaargroente opgeslagen, de tuin is al bijna winterklaar.

Opruimen is in deze tijd het meest nuttige dat je kunt doen op de tuin, ter voorkoming van schimmelsporen die overwinteren. Als er nog onkruid op staat haal dat dan nog een keer weg zodat je met een schone tuin het nieuwe jaar ingaat.

De bewaarkolen die nog op de tuin staan nu echt gaan oogsten want ze verdragen geen vorst. Leg ze op een koele, vochtige plaats. Ook kun je ze met wortel en al op hun kop ophangen in een schuur, let er dan wel op dat de muizen er niet bij kunnen.

Bij witlofwortels blijkt wel eens dat de punt bruin verkleurd is bij het rooien. Dit is een schimmelziekte – Phytophthora – die ook bij aardappelen voorkomt. Daarom is het beter na aardappelen geen witlof op dat perceel te kweken. Advies: de zieke wortels zorgvuldig apart houden en in de container afvoeren.

Moestuinen worden nu niet bemest, maar kalk kan na het teeltseizoen uitgestrooid worden. Laat eens een grondmonster nemen voor een goed advies; je kunt ook zelf testjes uitvoeren (die te kopen zijn bij de vakhandel) of een pH-meter hanteren waarmee je in grote lijnen kunt bepalen hoe het met de grond gesteld is. Voor zandgrond is het streefgetal 5.5, voor zandleemhoudende grond 6 tot 6.5 en voor kleigrond 7 tot 7,5.

Boerenkool is één van de meest gezonde groenten van onze planeet. Dit gewas biedt een rijke verscheidenheid aan nutriënten. Boerenkool wordt regelmatig getest op 'antikankerwerking'; er zijn nu vijf kankersoorten waarvan het bekend is dat het eten van boerenkool een positief effect heeft. Boerenkool is een razend populaire groente in de V.S. Dat komt vooral door zijn nieuwe status als 'superfood' vanwege de enorm hoge voedingswaarde die de wetenschap de laatste tijd bij boerenkool heeft geconstateerd en de uiteenlopende mogelijkheden die deze kool biedt aan topkoks; zij laten zich graag verleiden tot culinaire hoogstandjes door het toepassen van deze fraai groene groente. Dus allen aan de boeren kool deze winter, lekker hoor!

Prei is in principe winterhard maar kan niet zo goed tegen kale vorst met schrale wind. Dus is het verstandig om de prei te bedekken met blad, stro of folie.

En wilt u wat uitproberen voor het nieuwe seizoen? In de maanden december en januari is het al mogelijk om worteltjes te zaaien. De naam zomerworteltjes is wat dat betreft niet correct, want bij lage temperaturen kunnen de zaden al kiemen en de jonge plantjes kunnen ook wat vorst verdragen. Je moet wel dikker zaaien, omdat er meer uitval is. Wat rassenkeuze betreft is 'Amsterdamse bak' een aanrader.

Gerard Achterstraat

meer

 

 

Boerenkool
21
May
Alles is weer fris en groen
21
May
Blij van vrolijke akeleien