Groentips & Groeninfo
 

Beukenbladviltmijt

Op dinsdag 2 juli, tijdens de excursie naar De Weust, de grote tuin van de heer Jan Arendsen, in Hengelo (O) hebben een aantal van de deelnemers samen met mij naar de kleine rode vlekken op de onderkant van de bladeren van een rode beuk staan kijken.

 

Wij veronderstelden dat we met een schimmel te maken hadden, die de rode vlekken veroorzaakt.

 

Jan Arendsen moest het antwoord ook schuldig blijven, dus heb ik hem beloofd om uit te zoeken om welke ziekte / parasiet het hier kon gaan, temeer omdat ik me herinnerde dat ik hetzelfde beeld al eens gezien had op rode beuken die op de oude begraafplaats in Doesburg staan.

 

Natuurlijk had ik een aantal foto’s van de vlekken gemaakt en deze heb ik de volgende dag opgestuurd naar Bert Maes, een uitmuntend bomenkenner in Utrecht. Bert kon ook geen duidelijkheid verschaffen, maar stuurde de foto’s door naar schimmel- en gallendeskundige Huub van de Aa in Baarn en zie, daar waren we op het juiste adres.

 
 
 

 

 

 

Huub van der Aa schreef mij enkele dagen later:

 

Dit zijn beukenbladviltmijten (Aceria nervisequa), ze bestaan uit viltplekken, gevormd door dicht op elkaar staande, knotsvormige haren, die ontstaan uit epidermiscellen van de bladeren o.i.v. de bladmijten (Eriophyidae). De mijten leven los tussen deze haren en zijn nauwelijks met het blote oog te zien. Met een microscoop of sterke loep zijn ze wel goed zichtbaar.

 

De beukenbladviltmijten lijken op kleine, langwerpige visjes, met alle poten en monddelen op de kop. Ze zijn specifiek voor beuken (Fagus sylvatica). De erinea (viltplekken) zijn eerst witachtig, worden dan fraai rood en eindigen bruin. Het massaal voorkomen op bijna alle bladeren van een boom is in dit geval ook een soortkenmerk.

 

Er bestaan honderden soorten, meestal specifiek voor één bepaalde groep planten. Een vergelijkbare soort op Acer is dit jaar ook zeer algemeen.

 

Dat er zonder microscopisch onderzoek schimmels in worden gezien is niet eens zo gek. Er is een (zeldzaam) frans boek, uit het midden van de 19de eeuw, waarin ze als schimmels worden beschreven!

 

Het zou goed zijn als er van zo'n sterke aantasting wat materiaal wordt bewaard. Gedroogd worden de aantastingen meestal snel bruin, maar de gemaakte foto's, vullen in zo'n geval het materiaal goed aan.

 

 

Tot zover het antwoord dat ik van Huub kreeg.

 

Enkele dagen geleden heb ik bladeren met beukenbladviltmijten, die ik per post van Jan Arendsen ontving, opgestuurd naar  Huub van de Aa.

 

Een mooi resultaat en leuk, dat we met een excursie van Groei & Bloei ook nog een steentje bij kunnen dragen aan de wetenschap!

 

Voor wie meer wil weten zie internetpagina


14 juli 2013

Rob Weimer

 

 

 

 

meerBeukenblad uit "De Weust""
Beukenblad uit "De Weust""
Beukenblad uit "De Weust""
Beukenblad uit "De Weust""
Beukenblad uit "De Weust""
 
15
Nov
Bye Bye Buxus
12
Nov
Vergane glorie - Blik op de tuin 875