Zutphen

Lezing: IJsland, een audiovisuele reisshow door Ans en Chris Breet

Afdeling:

Zutphen

Datum:

17-02-2020


Kosten:

€ 3,00

Kosten lid:

Gratis

Locatie:

't Nut
Breegraven 1
Warnsveld

Route

Een audiovisuele reisshow, voorzien van Nederlands commentaar, ingesproken door een professionele spreker, met prachtige muziekfragmenten en de nodige geluidseffecten. (www.breetbeeld.nl)

IJsland is een eiland aan de rand van het noordpoolgebied. Het heeft zijn voortbestaan te danken aan het rijke viswater langs de kust en een uitloper van de warme golfstroom die het eiland omspoelt. Het is een eiland van heet waterbronnen, gletsjers, vulkanen, groene valleien en ruige hooglanden. Het is ook een eiland van zuivere lucht, kristalhelder water en nog helemaal vrij van luchtvervuiling.

Door middel van deze presentatie brengt u een bezoek aan de hoofdstad Reykjavík met veel bezienswaardigheden. Vervolgens rijden we naar Hveragerdi waar veel bloemen en planten in kassen worden gekweekt die door bronwater op temperatuur worden gehouden.

We rijden het binnenland in naar Landmannalaugar, een mooi wandelgebied omgeven door gekleurde bergen waar je heerlijk kunt baden in het warme bronwater. Dan gaat onze reis verder via Thingvellir, waar in het jaar 930 de democratie werd gesticht, naar Geysir en de Gullfoss, de Gouden Waterval in Zuid-IJsland. Uiteindelijk bereiken we Hveravellir, een beschermd natuurgebied gelegen op 650 m hoogte tussen twee gletsjers.

De Westfjorden is ons volgende reisdoel. Door een fantastisch fjordenlandschap volgen we de weg langs de Dynjandi- waterval naar Ísafjördur en rijden terug via Hólmavík naar Akureyri. Langs deze route zien we veel dieren, waaronder ook zeehonden.

Akureyri is de grootste stad in Noord-IJsland en staat bekend om de mooiste botanische tuin van het land. In deze omgeving zijn veel bezienswaardigheden waaronder een oude turfboerderij. Voorbij Akureyri komen we langs de Godafoss-waterval en bereiken zo het Myvatn-district. Het meer Myvatn is een vogelparadijs en omgeven door mooie lavaformaties.

Fascinerend is het gebied achter het meer waar zwaveldampen uittreden en bubbelende modderpoelen zijn ontstaan. Dan volgen we grotendeels de ringweg in de richting van de Oostfjorden. We bereiken Egilsstadir, het handelscentrum van OostIJsland en maken een wandeling door een bos, wat zeer zeldzaam is op IJsland.

We zijn IJsland nu al een aardig eind rondgecirkeld en rijden via de zuidkust weer terug naar Reykjavík. Langs deze route brengen we o.a. een bezoek aan Breiddalsvík en het Nationaal Park Skaftafell. Ook maken we een boottocht over een groot gletsjermeer en varen tussen gigantische drijvende ijsbergen door.

Uiteindelijk zien we de Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa en passeren nog enkele mooie watervallen. Doch alles wat hier beschreven staat is slechts een kleine greep uit de vele bezienswaardigheden die deze presentatie u zal bieden. -

Meer info:

Koffie & thee kunt u met een muntje betalen, deze zijn voor één euro te koop in de zaal

De hoogste springbron van IJsland