Zutphen

Vijfdaagse reis naar Engeland

Nadat we de laatste jaren met onze meerdaagse reizen in ‘de buurt’ zijn gebleven, wordt het nu weer  de hoogste tijd om het prachtige Engeland te gaan bezoeken. Engeland is/gaat weliswaar uit de EU maar niet uit ons hart. Hoewel de Brexit tegen de tijd van ons vertrek plaatsgevonden zal hebben is het tuinaanbod van Good Old England zo voortreffelijk dat we ons daar volgend jaar toch graag weer willen verlustigen aan hun tuincultuur. Onze aandacht zal zich ditmaal vooral richten op het mooie Somerset, en natuurlijk op de mooie graafschappen op de route daar naartoe.

De reis vindt plaats van donderdag 4 tot en met maandag 8 juni. De organisatie is in handen van Pelikaan Reizen. Op voorspraak van diverse andere afdelingen hebben we de leiding van de reis in handen gelegd van Will Christiaanse. Hij kent Engeland als de spreekwoordelijke broekzak, zowel toeristisch als historisch/cultureel.

Dag 1
We reizen via Deventer en Apeldoorn naar Calais.  De oversteek naar Dover  doen we ditmaal niet met de trein maar met de ferry. De overtocht duurt slechts 1,5 uur en geeft al direct een vakantiegevoel.  Het geeft tegelijk gelegenheid tot het gebruiken van de lunch, het wisselen van Euro’s naar ponden en het halen van een frisse neus.. Vanaf Dover is het niet ver meer naar het fraaie Goodnestone Park, met daaromheen een fraai landschapsperk met een haha, een formeel tuintje, aangelegd ter gelegenheid van de eeuwwisseling, een woodlandtuin, een grassentuin en een prachtige ommuurde tuin met borders en groentetuin. Heerlijk om weer zo’n echte Engelse aanleg te ervaren. Daarna rijden we door naar ons overnachtinghotel, het Doubletree by Hilton in Woking.

Dag 2
Op dag twee bezoeken we eerst een alleraardigste particuliere tuin, en wel die van de voormalige organisator van het beroemde opera House van Sydney. Deze strijdbare dame kan organiseren, is een liefhebber van muziek, met name opera, houdt van tuinen en heeft een zeer uitgesproken smaak, wat heeft geleid tot een creatie waarin smaak, kleur- en vormgevoel zijn gecombineerd met boute uitspraken.

Daarna bezoeken we Rooksnest, een particuliere en typisch Engelse tuin met een afmeting van 2,5 ha, een interessante stop op weg naar Somerset. We bekijken er de onlangs opnieuw ontworpen rozentuin, en ook de vaste planten borders, de vijvertuin, de kruidentuin en de groente-en pluktuin, waar ook kassen staan. Naast een mooie collectie vaste planten vinden we er ook interessante collecties van heesters en bomen, aangeplant naar ontwerp van Arabella Lennox-Boyd. Na vertrek  rijden we naar het Bristol Doubletree hotel  voor twee overnachtingen.

Dag 3
Op zaterdag staan er twee grote tuinen op het programma. Cothay Manor is een fraai middeleeuws kasteel waar kolonel Reginald Cooper in de jaren twintig de tuinen ontwierp. Hij was bevriend met Harold Nicholson van Sissinghurst en Lawrence Johnston van Hidcote Manor, dus ga er van uit dat we west Engelse equivalent van deze beroemde tuinen te zien krijgen. Honderd jaar is lang en daarom  hebben de huidige eigenaren in de jaren 90 de tuinkamerstructuur van het bezit grondig gerestaureerd, met een eigen karakter voor iedere ruimte. Klinkende namen als de Bisschops kamer en de green Knight room passen bij deze verrukkelijke tuin, en elke bocht die U omgaat geeft weer nieuwe verrassingen door de knappe combinaties die hier gemaakt zijn met vaak oude rassen planten.

En dan is er nog Hestercombe, een prachtig resultaat van de samenwerking tussen Gertrude Jekyll en Edwin Lutyens. In stijl nog wat ouder dan Cothay en een prachtig voorbeeld van een Arts & Crafts tuinontwerp van begin vorige eeuw. De prachtig gestructureerde formaliteit van Lutyens vormt het palet waarin Gertrude haar romantische beplanting heeft “geschilderd”, een van de mooiste voorbeelden van de samenwerking van deze twee kunstenaars, en prachtig gerestaureerd. Een must voor wie in deze buurt tuinen bezoekt.

Op zondag gaan we eerst een kijkje nemen in de etalage van het tuinontwerpbureau van Harold Peto, de belangrijkste Britse architect die de Italiaanse stijl aanbracht in Engelse huizen en tuinen. Hij struinde mediterrane landen af op zoek naar beelden, bouwelementen en planten en importeerde ze naar Engeland. Toen hij de hand wist te leggen op Iford Manor Garden maakte hij daar een showpiece van om zijn potentiële klanten te laten zien wat hij kon met deze materialen, zelfs op een kleiner oppervlak. Het resultaat is dat deze particuliere tuin nog steeds een uniek beeld geeft van de genialiteit van deze beroemde architect van wie U vast al eens werk gezien heeft.

Vervolgens staat een bezoek aan het prachtige Bath op het programma. Nadat we in een van de talloze restaurants van een vrije lunch hebben genoten gaan we o.l.v. onze reisleider Will een stadswandeling maken die ons langs de kuuroorden voert en de Georgian straten en pleinen die deze stad allure geven. We zien het huis waar Jane Austin woonde en werkte en we eindigen bij de beroemde kerk van de stad dat door haar glazen westgevel The Lantern Of The West wordt genoemd. In deze beroemde abdij gaan we de Choral Evensong  bijwonen. Het is moeilijk om een keuze te maken voor deze dag want er is in Bath te veel te zien en eigenlijk is een bezoek aan het Romeinse badhuis ook een must. U hebt wel de mogelijkheid om hiervoor te kiezen i.p.v. de wandeling. Houd dan wel rekening met een entree van € 23,00. Nadat we in de abdij geestelijk gesterkt zijn stappen we weer in de bus richting ons overnachtinghotel, genaamd Village Hotel Maidstone.

Dag 5
Op de maandag zullen we nog een particuliere tuin bezoeken voor we ons in Dover inschepen voor de oversteek naar Calais waarna we koers zetten richting een restaurant in Nederland  waar we een afscheidsdiner hebben.

Kosten en inschrijving
De totaalsom van deze reis bedraagt bij 45 t/m 49 betalende personen: € 660,- p.p., bij 40 t/m 44  betalende personen € 680,- p.p. en bij 35 t/m 39 personen: € 695,- p.p. Dit is exclusief het eigen lunchpakketje op dag 1, de vrije lunches op dag 3en 4 en de stop op de terugreis. De toeslag voor een eenpersoonskamer bedraagt € 130,00. Inschrijving is mogelijk op deventer.groei.nl van 10 t/m 28 februari, tenzij het maximum aantal deelnemers al eerder is bereikt.