Zutphen

Open Tuinen 2020

Hoe spijtig ook dat we zóveel activiteiten moesten annuleren, dan toch ook het positieve nieuws dat er een aantal tuinen in de tweede helft van de zomer alsnog voor u open gaan.

Open Tuinen Warnsveld op 29 augustus 2020

Op zaterdag 29 augustus a.s. kunt u rondkijken in de tuin van Truus Kremer, Kozakkenlaan 8 in Warnsveld. Haar tuin kun je een echte liefhebberstuin noemen. Er zijn bijzondere bomen, een veelheid aan vaste planten en sinds zij over een tuinkasbeschikt kweekt zij ook éénjarigen.

Op diezelfde dag verzorgt Gerard Achterstraat een rondleiding op het moestuincomplex aan de Kerkhofweg (naast nummer 4) ook in Warnsveld. Dit voorjaar bleek er veel (nieuwe) belangstelling voor het verzorgen van een moestuin en de perceeltjes zijn allemaal in gebruik.Leuk om ook eens rond te kijken o.l.v. een zeer ervaren moestuinierder. Om het u gemakkelijk te maken zijn de ingangen van deze tuinen gemarkeerd met de “Groei & Bloei” vlag.

Open Tuin Harfsen en Open Kas in Almen op 12 september 2020

Op zaterdag 12 september a.s. kunt u rondkijken in de tuin van Tonnie Ver-woerd en Daan Enderink aan de Bielderweg 12 in Harfsen.Wellicht hebben enkele leden vorig jaar tijdens de open tuinendag deze tuinal bezocht. Maar het afgelopen voorjaar is de tuin grotendeels opnieuw aan-gelegd.

Voor dit nieuwe ontwerp waren er een aantal uitgangspunten die vooraf vaststonden, namelijk een overdekte tuinzit, prettige verlichting en onderhouds-armer; deze facetten zijn allemaal verwerkt in het ontwerp. Er is een overkapping van larikshout geplaatst met hierin sfeerverlichting en verwarming om zo ook in het voor- en najaar langer van de tuin te kunnen genieten.

Om het onderhoud te beperken is er een beregeningsinstallatie aangelegd,druppelslangen langs de hagen en in de borders en het gazon wordt bere-gend middels pop-up sproeiers. Een maairobot van Husqvarna die zijn eigenweg gaat en geen CO2 uitstoot omdat deze elektrisch maait en de benodigde elektriciteit zelf opwekt door zon te oogsten. Kortom: in de tuin is ook een stuk duurzaamheid verankerd.

Jan Bergevoet in Almen stelt die dag zijn kas open. Voor bezichtiging hiervan is alleen nog plek op de middag.

"Ik heb  een kas waar ik veel plezier aan beleef. Multifunctioneel. In de winter voor overwintering van een groot aantal terrasplanten (niet winterhard) en stekgoed. In het voorjaar kweekplek van eenjarig zaaigoed en in de zomer staat mijn kas vol met tomaten, paprika’s, courgettes etc.etc.

Als je me thuis zoekt, kijk dan allereerst ff in de kas, dikke kans dat je me daar vindt (hihi).

Niets is leuker dan zelf zaden verzamelen uit eigen en/of andermans tuin en hiermee aan de slag te gaan voor volgend jaar. Een zaaikalender te maken, zaden te verzamelen, drogen en schoon te maken en natuurlijk in het voorjaar uit te zaaien en te zien dat vrijwel altijd alles opkomt en dat vervolgens na verspening in mijn tuin gezet wordt. Wat ik dan over heb gaat dus mee naar de plantenruilbeurs en soms zet ik het ook nog wel aan de straat voor de liefhebber. Er gaat dus helemaal niks weg richting composthoop, dat vind ik zo zonde.

En wat ik leuk vind is het proberen om de kosten te drukken en zelf dingen te bedenken. Ga maar eens naar b.v. Intratuin en kijk maar eens hoeveel geld je kwijt bent aan dure plantjes en materialen. Prima hoor maar mij zul je daar nooit zien.

En heb je geen kas, maar wel een vensterbank, wat potaarde en lege (blauwe) bakjes van b.v. champignons, dan kun je zo in het voorjaar aan de slag . Ik kan het je aanraden, zo leuk.

Wil je er meer over weten, kom dan op 12 september. Ik ben er en ontvang je graag”. 

Verplichte aanmelding voor een tijdsblok

Wij willen – voor ons aller veiligheid - ervoor zorgen dat iedereen gemakkelijk de gewenste 1,5 meter afstand kan houden. Daarom hebben wij ervoor gekozen dat wij, per tuin, maximaal een groepje van 8 personen tegelijkertijd verwelkomen. Aanmelden is dus onvermijdelijk!

Wij hebben vier tijdsblokken gemaakt met daarin ruimte om van de ene naar de andere tuin te fietsen (rijden?):

Ochtend:
Van 09.30 tot 11.00 uur
Van 11.00 tot 12.30 uur

Middag:
Van 13.30 tot 15.00 uur
Van 15.00 tot 16.30 uur.

Voor 29 augustus (tuinen in Warnsveld) kunt u uw voorkeur opgeven per mail aan reserveringen.groei(at)gmail.com (graag uiterlijk woensdag 26 augustus) Wilt u daarbij aangeven voor welk tijdsblok u kiest? En of u één of beide tuinen wilt bezoeken? U krijgt per mail een bevestiging van ons.

Voor 12 september (tuinen in Harfsen) kunt u uw voorkeur opgeven permail aan reserveringen.groei(at)gmail.com (graag uiterlijk woensdag 9 september) Ook voor dit tuinbezoek geldt: wilt u aangeven voor welk tijdsblok u kiest? En of u één of beide tuinen wilt bezoeken? U krijgt – eveneens per mail -een bevestiging van ons.