Zutphen

Herfstbloemstuk

De herfst-workshop op zaterdag 10 oktober gaat niet door. U begrijpt dat we de activiteiten weer naar beneden bij moeten stellen i.v.m. het coronavirus en de richtlijnen van het kabinet / R.I.V.M.

Maar hieronder volgt de werkbeschrijving zodat er thuis toch creatief met bloemen gewerkt kan worden. Kan melden dat het niet moeilijk is en dat je soms gewoon moet beginnen.

Ik daag jullie uit om een foto naar mijn mailadres te sturen om het resultaat te laten zien.

Herfstbloemstuk - stap voor stap

 1. Vul een pot met een doorsnede van ongeveer 17 t/m 20 cm met geel zand of piepschuim tot ongeveer 10 cm onder de rand.
 2. Vul de pot daarna op met het steekschuim. Dit mag een aantal cm boven de rand uitsteken.
 3. Vul nu de rand van de pot met groen, te denken valt aan klimop of een andere groensoort.
 4. We leggen nu een 10 tal grote bladeren op het steekschuim.
 5. Dan zetten we de twee tonkin-stokken in de pot, eerst met de punt naar beneden. Dan haal je de tonkinstokken er weer uit en draai je de stokken om zodat de punt aan de bovenkant wijst. Dit is makkelijker om te rijgen.
 6. Nu ga je afwisselend de materialen verwerken.

  Kransjes maken door kleine toefjes samen te binden en later te wikkelen zodat er een rondje ontstaat. Of aan een groen bloemmistendraad bladeren die goed indrogen rijgen. Toefjes rozenbottels binden tot een krans. Of een takkenbundel maken. Malusappeltjes aan elkaar binden zodat er een krans ontstaat.

  Wissel wel steeds kransen af met een 10 tal mooie bladeren, zodat het geheel meer volume krijgt. Je kan ook grote bladeren vouwen en eraan rijgen.

  Gebruik ook afwisselend een houten schijfje. Hierin zit al een gat in het midden. Voordat je een schijfje bevestigd gebruik je een tie-rib en trekt dit zo strak mogelijk op hoogte om de tonkin-stok aan. Knip de rest af. Dan het schijfje en dan het rondje steekschuim. Deze kan je met allerlei materialen verwerken. Ook hortensia’s doen het dan goed. Maak kleine toefjes.

 7. Halverwege maak je met een stukje wikkeldraad de beide stokken aan elkaar vast zodat ze niet door het gewicht scheefzakken.

Benodigdheden voor dit stuk

 • Een pot met een diameter van ongeveer 17 tot 20 cm,
 • 2 tonkin-stokken,
 • 4 houtschijven,
 • 4 oasisrondjes,
 • 1 groot blok steekschuim van het merk oasis,
 • klosje wikkeldraad,
 • bloemistendraad 

Hoop dat jullie toch samen en op gepaste afstand wat ondernemen.

Met vriendelijke groet,

Marja van Laar