Zutphen

Actueel 5 juni 2022

Beste leden

Het is volop groeiseizoen in onze tuinen en menigeen zal druk zijn met het gras, de borders, misschien nog wat herschikken en de eerste snoeiwerkzaamheden. Maar vooral ook: genieten. Van eigen tuin en in de komende tijd ook van tuinen om ons heen, veraf en dichtbij.

Allereerst staat daar natuurlijk onze dagexcursie op de kalender. Vrijdag 17 juni vertrekt een bus vol(!) enthousiaste leden van onze afdeling met enkele partners en/of vrienden vanaf het Hart in Eefde richting de kop van Drenthe en Groningen voor een bezoek aan een 3-tal tuinen. De dag wordt afgesloten bij kwekerij Coen Jansen in Dalfsen, want na het zien van al dat moois wil men vaak nog wel even langs een “snoepwinkel”.
Deelnemers hebben allemaal een mail met uitgebreide informatie gekregen, en op onze website staat ook nog een uitgebreide beschrijving van deze dag. We hopen op mooi weer natuurlijk. We vertrekken om 8.00 uur, hopen tussen 19.00 en 19.30 uur weer terug te zijn.
Denkt u aan een lunchpakket, voor de rest wordt gezorgd.

 

Open Tuinenweek 2022.
Bij onze afdeling openen op zaterdag 18 juni 4 tuinen in de omgeving van Laren hun poorten voor u. Voor informatie over de tuinen, zie de laatste Tuinpost (2 mei 2022) en de website.
U kunt gaan kijken volgens een eigen route, maar ook aan de hand van een mooie fietsroute die speciaal voor deze dag is uitgezet. Start- en eindpunt punt van deze route is Restaurant Witkamp, Dorpsstraat 8 in Laren, waar u handig kunt de auto kunt parkeren en de fietsen startklaar kunt maken. De fietsroute staat in de laatste Tuinpost, maar ook op onze website (www.zutphen.groei.nl) ga dan naar: activiteiten- nationale tuinweek-meer info- fietsroute.

Als u deze zomer zin heeft in een 3-daagse prachtige tuinreis naar Zuid-Holland…dat kan. De afdeling Deventer heeft een mooie reis georganiseerd waarvoor ook leden van onze afdeling van harte zijn uitgenodigd om deel te nemen. Van donderdag 7 juli t/m zaterdag 9 juli zullen prachtige tuinen te bezichtigen zijn. Voor uitgebreide informatie en opgave: www.deventer.groei.nl
Informatie kan ook via de organisator: Ton Blokvoort: ton.blokvoort(at)kpnmail.nl of telefonisch: 06 21911120.

Als regio Stedendriehoek ( Deventer, Apeldoorn, Zutphen, Veluwezoom) hebben we  vanwege o.a. het kostenaspect besloten af te zien van een door Groei en Bloei georganiseerde excursie naar de Floriade. Wilt u een bezoek aan de Floriade brengen, dan raden we u aan om dit op eigen initiatief te doen.

Er is nog veel meer te genieten in deze aankomende zomer.
Hieronder een uitnodiging van onze leden Gerrit en Henny Vlogman uit Vorden. Zij stellen hun tuin regelmatig open voor bezoek en vertellen daarover het volgende:

In 2016 is onze tuin opengesteld op verzoek van Groei en Bloei. Dat vonden wij toen heel leuk en het is ons goed bevallen. Sindsdien hebben wij elk seizoen onze tuin een aantal keren open gesteld. Wij vinden het leuk om met liefhebbers te delen daar waar wij van genieten. Sinds 2016 is er wel het een en ander veranderd. Een gedeelte van de schuur is overkapping geworden. In het weitje lopen geen paarden meer, de omheining is opgebroken en er is dit voorjaar een poel gegraven. Aan weerskanten van het weitje zijn de stroken met heesters en bomen uitgebreid met o.a . Rododendrons, Hortensia’s en  bodembedekkers. Naar ons idee, alhoewel nog in ontwikkeling, wordt het meer een geheel. Dus als u al eens bent geweest is er toch nog wat meer te zien. Welkom bij Gerrit en Henny Vlogman op het Eelmerink 2a 7251 VD in Vorden Op de dinsdagmiddagen in juni en juli, behalve 19 juli. En zaterdagmiddag 16 en zondagmiddag 17 juli. Alle data van 13-17 uur.

Binnen ons bestuur hebben we besproken dat het misschien leuk zou zijn om in de nazomer nog enkele kleinschalige tuin- uitstapjes te organiseren. Onder kleinschalig verstaan we: met een klein aantal belangstellenden, met eigen vervoer, carpoolend. We merken dat juist in kleiner gezelschap soms mooie ontmoetingen ontstaan en men elkaars belangstelling weet te ontdekken en tewaarderen.

Allereerst hebben we daarbij gedacht aan een uitstapje naar de botanische tuin van Münster. Bestuurslid Wim Caljouw is daar meerdere malen geweest, is er erg enthousiast over en zou wel als reisleider willen fungeren. We zouden dit ergens in augustus kunnen doen, en zullen in een volgende Actueel daarover meer informatie geven en uw belangstelling willen peilen.
Maar misschien zegt u nu: ik ben ook eens ergens in een tuin geweest, waar ik erg enthousiast over ben en die ik aan anderen zou willen aanraden.
Laat het ons weten, op kleinschalig gebied is zoiets heel snel te realiseren. Informatie en tips mag u sturen naar onze secretaris Truus Kremer: info(at)zutphen.groei.nl

Het bestuur wenst u allemaal een hele mooie zonnige, bloemrijke zomer.
We zien elkaar wellicht bij een of meerdere bovengenoemde activiteiten en kijken vast uit naar de eerstvolgende lezing op donderdag 15 september in het Hart in Eefde, waar Michiel Schaap uit Lochem een presentatie zal geven.

Maar daarover meer in de volgende Actueel of Tuinpost.