Actueel - 4 februari 2022

Beste leden,

In de Actueel van januari jl. spraken we nog over de vele beperkingen vanwege Corona, die maakten dat er zoveel plannen niet door konden gaan.
Gelukkig….het gaat de goede kant op. De Horeca en de Cultuursector mogen nu ’s avonds ook weer open en dat maakt dat wij weer mogelijkheden zien om lezingen te organiseren.
En daarom nodigen we u van harte uit voor donderdag 17 februari om 19.30 uur in ‘het Hart’ in Eefde.
Zoals al eerder aangekondigd zal Henny v.d. Wilt op deze avond aanwezig zijn. Zij zal ons aan de hand van prachtige foto’s meenemen op haar reis:

“Een wandeltocht over bloemrijk Madeira en la Gomera”

Zelf vertelt Henny alvast:

Het eiland Madeira wordt ook wel Jardim Atlantico, de tuin in de Atlantische Oceaan, genoemd. Het is zo groot als de provincie Utrecht en ligt 700 km ten westen van Marokko. Het eiland is van vulkanische oorsprong en is zeer bergachtig. De hoogste top, die we ook beklimmen, is de Puico Ruivo met 1862 meter. Er staan daar Boomheides van honderden jaren oud. De variatie aan planten is enorm, mede door de grote variatie aan biotopen. Langs de kust en op de kliffen groeien veel Euphorbia’s en Huisloken. Meer landinwaarts zijn de laurierbossen die tot 1300 meter hoogte voorkomen. Zij hebben een beschermde status en zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Deze Laurissilva (laurierbossen) is het grootst aaneengesloten bos, (zo’n 10.000 ha.) ter wereld. Wij gaan op botanische tocht en ontdekken de Madeirese-, Canarische-, en Stinkende Laurier.
Tot slot bezoeken we de botanische tuin van de hoofdstad Funchal. Deze ligt op de oostflank van een berg, 300 meter boven de stad; met een prachtig uitzicht!
De tuin bevat zo’n 2000 soorten subtropische flora, exotische planten en inheemse flora. We bezoeken een prachtige Quinta (buitenplaats van rijke handelaren uit de 17e eeuw) de Palheiro gardens.
De orchideeëntuin Boa Vista en de gerestaureerde tuin Jardim Tropical da Quinta zijn ook zeer zeker een bezoek waard.

Het wordt een kleurrijke wandeling over een bloemrijk eiland.

Wij als bestuur verheugen ons na lange tijd weer eens op zo’n fijne ledenavond, en wij hopen dat u er ook zin in heeft.

In 'het Hart' is het niet nodig om een QR-code of negatief testbewijs te tonen. Binnenkomen en de zaal verlaten met mondkapje is wél nodig. Zodra u heeft plaatsgenomen mag het mondkapje af.
Koffie en thee wordt in de zaal gezet, zodat we zelfvoorzienend zijn. De zaal heeft goede ventilatiemogelijkheden en op anderhalve meter afstand zitten van elkaar is heel goed te realiseren. We hopen met het handhaven van deze maatregelen op een goede opkomst.

En dan nog een ander aandachtspunt:

In de vorige Actueel kondigden we al aan dat er weer excursies gepland zijn. Zo werd er ook een excursie naar Drenthe/ Groningen aangekondigd op 10 juni 2022. Deze excursie is voor de afdeling Zutphen e.o. verplaatst naar vrijdag 17 juni 2022. In de Tuinpost van februari leest u daarover meer informatie en ook leest u daar hoe u zich aan kunt melden voor deze excursie.

Het zou fijn zijn om weer eens samen gezellig op stap te gaan, nu het weer lijkt te kunnen, dus houd deze datum vast vrij in uw agenda.

Van harte aanbevolen!! Maar eerst: hopelijk tot ziens op donderdag 17 februari.

Namens het bestuur van Groei en Bloei,

Renske Mooibroek