Zutphen

Actueel 23 september 2022

Beste leden,

Wat was het een fantastische avond, afgelopen donderdag 15 september in het Hart: een zaal die mooi gevuld was, en prachtige foto’s van Oost Nederland, geshowd en daarbij boeiend verteld door ecoloog Michiel Schaap uit Lochem. Het bracht ons nóg dichter bij de prachtige natuur hier in de Achterhoek.

Een van de mededelingen op die avond ging over het Oost Nederlands Kampioenschap Bloemschikken (ONKB), dat weer gehouden gaat worden in het Hart in Eefde.
Een dag waarvoor leden én niet-leden zich kunnen aanmelden.

Het thema van de dag is “OUT OF THE BOX”
Er kan in 3 categorieën meegedaan worden: Brons, Zilver en Goud.

Brons: voor individuele amateurs, die nog niet eerder aan wedstrijden hebben meegedaan.

Zilver: voor teams (amateurs), bestaande uit 2-4 personen. Deze maken gezamenlijk een themastuk. Misschien een leuk idee om je met je bloemschikmaatje, vriend(in) of buurvrouw(en), buurman(nen) voor aan te melden.

Goud: voor individuele deelnemers (amateurs), die al vaker hebben meegedaan aan wedstrijden. Deze deelnemers maken een themastuk én een verrassingsstuk. De winnaar van deze categorie mag zich regiokampioen noemen.

Meer informatie nodig? Neem gerust contact op met: Betsie Grondman:                                
e-mail: lambertha58(at)gmail.com
Tel.nr: 0621656604

Wil je meedoen, stuur dan een mail naar de secretaris van onze afdeling, (Truus Kremer: info(at)zutphen.groei.nl)  en geef aan in welke categorie je wilt meedoen. Je ontvangt dan een inschrijfformulier en wordt verder op de hoogte gehouden door de voorbereidingsgroep van het ONKB.
We hopen op veel deelnemers, zodat het een mooie en spannende competitie gaat worden. De creaties worden ’s middags van 13.30 – 17.00 uur tentoongesteld voor publiek.

Een mini-excursie:

Op zaterdag 27 augustus hebben we met een kleine groep, nog nagenietend van de (vaak té warme) zomer, een bezoek gebracht aan de tuin van Anja Broekhuis: “Plantzoentje”. Het was een heerlijke dag, niet te warm en een heerlijke tuin. Wát een bloemenpracht, en wat een mooie kleurencombinaties. Anja is een leuke verteller en nam ons mee naar het ontstaan van haar tuin, toen ze nog helemaal geen verstand van tuinieren had, maar door schoonmoeder en buren werd aangezet om toch eens wat met dat stuk grond te doen. Wel, dat is gelukt, en hoe! Na dit bezoek gingen we nog door naar Deurningen, waar bij kwekerij Fahner de kwekerijdagen waren. Een gezellige drukte, en menigeen kon het toch weer niet laten een “souvenirtje “mee naar huis te nemen.

 

Dan nog even wat geheugensteuntjes voor wat betreft activiteiten in oktober:

Zaterdag 15 oktober: onze plantenruilbeurs.

Zoals gebruikelijk gaat het ruilen van planten altijd met gesloten beurs. We willen u vragen om voortaan een vrije bijdrage te doen voor de koffie en de thee. Dit om de kosten enigszins te drukken. Daarvoor zullen we een potje klaarzetten.
Nieuw deze keer is ook, dat we u uitnodigen om eens in de boekenkast te duiken en te kijken of er misschien tuinboeken of tijdschriften zijn die u zo langzamerhand wel kwijt wilt, maar waar iemand anders nog weleens heel blij mee zou kunnen zijn. We gaan nl. eens proberen om naast planten ook boeken te ruilen, maar deze laatste dan wel tegen een laag prijsje. (We denken aan €0,50, €1,00 € 2,00) Dit bedrag gaat in de pot van de afdeling.

 

Zaterdag 15 oktober: bijeenkomst van de zaai-en stekgroep

Het is de tijd van zaden verzamelen. Maar wat doe je na dat verzamelen…schonen, opruimen, een koudebehandeling of juist niet? We vertellen elkaar van onze ervaringen en wisselen tips en zaden uit. Dat belooft weer een leerzame en gezellige ochtend te worden,

Deze keer bij Sabine van Oostveen.

 

Donderdag 20 oktober: Lambert Sijens met “De tuinen van Weldadigheid”.

Lambert zal vertellen en beelden laten zien over zijn prachtige bedrijf (Zorgboerderij en kwekerij van bijzondere gewassen) in de voormalige veenkolonie bij Veenhuizen. Ook dat belooft weer een inspirerende avond te worden. In de afgelopen Tuinpost heeft u er vast al over gelezen. We hopen op weer een goede opkomst.

We hebben voor het nieuwe jaar alweer plannen gemaakt en zo kunt u binnenkort op de website de agenda van onze maandelijkse “inspiratie-avonden “vinden voor het gehele jaar 2023.
We denken een mooie mix van onderwerpen te hebben gevonden.
Nieuwsgierig geworden? Kijk op www.zutphen.groei.nl bij de agenda!

Met vriendelijke groeten, en hopelijk tot ziens bij onze activiteiten.

Namens het bestuur,

Renske Mooibroek.