Zutphen

Actueel 15 mei 2023

Beste lezers.

In aanloop naar de zomermaanden willen we graag nog even aandacht vragen voor de activiteiten die in de komende maanden gepland zijn. Daarom deze keer een uitgebreide nieuwsbrief, boordevol informatie.

  • Op vrijdag 9 juni is er de excursie naar Utrecht, Er zullen 3 tuinen bezocht worden en als afsluiting een bezoek aan een kweker. In de Tuinpost en op de website is er al uitgebreid aandacht aan besteed.

Maar… er is nog plaats in de bus. Dus als er mensen zijn die nu toch nog denken: ik wil graag mee, dan kunt u zich nog aanmelden. Dat kan via de website, of rechtstreeks naar info(at)zutphen.groei.nl Kosten voor leden, partners en introducees: € 39,50. Voor niet-leden: € 47,00. Mocht de bus toch vol zijn, dan krijgt u bericht en wordt u op de reservelijst geplaatst.U krijgt na opgave bericht over tijd en plaats van opstappen en betaling.

  • Zoals ieder jaar doen we ook nu weer mee aan de Open-tuinen dag, op zaterdag 17 juni.

In de Tuinpost is reeds vermeld dat tuinen in- en rondom Gorssel bezocht kunnen worden, en we hadden u beloofd om er in een nieuwsbrief uitgebreidere informatie over te geven. Het is een mooie afwisseling van tuinstijlen geworden, dus allen op pad om al dat moois te gaan zien.
 

  • Het Klapzand van Hester Kramer

Fliederweg 10a
7211 JN Eefde

Ongeveer 800 meter van de zandweg ligt de tuin “Het Klapzand”. In een oase van rust ligt een schaduwrijke bostuin van ruim 2000 m2 met veel verrassende doorkijkjes. Als je goed kijkt zijn er veel verschillende soorten aparte heesters en planten te bekijken in deze tuin. Varens, Phloxen en Aconieten en niet te vergeten de Styraxen en de bijzondere Stewartia.
 

  • Theetuin Kamperfoelie van de fam. Van Harmelen.

Kamperweg 1a
7231 AP Gorssel

Theetuin de Kamperfoelie ligt aan de rand van Gorssel op een idyllische plek, verscholen onder monumentale eiken. De tuin heeft een oppervlakte van ruim anderhalve hectare, bestaande uit bos, een binnen- en een buitentuin. In de binnentuin zijn diverse borders aangelegd met vaste planten en struiken, voorjaars- en zomerbollen en rozen. De buitentuin is landschappelijk ingericht met struikenborders, een boomgaard, een moestuin, een wilde bloemenborder en een grote vijver van 500 m2. De vele zitjes bieden een uniek uitzicht op de tuin. Er is koffie en thee te koop.
 

  • Tuin “de Hoefslag” van de fam. Geerlink

Hoefslag 12
7213 BW Gorssel

Aan de oostkant van het dorp Gorssel ligt, verscholen achter de bebouwing, omzoomd met oude bomen een verrassende landschapstuin: “de Hoefslag”.
De tuinaanleg vormt een overgang naar de achterliggende weilanden aan de rand van het dorp. De tuin heeft een oppervlakte van ongeveer 3700 m2 en bestaat uit golvende borders langs een slingerend gazon. Veel grassen en natuurlijk uitziende groepen vaste planten zorgen voor een gevoel van ruimte en rust. Vanuit verschillende wandelpaden en zitplekjes zijn de doorkijkjes steeds weer spannend.
 

  • Tuin van Annie en Ap Peppelenbos

Acaciaplein 29
7213 WL Gorssel

Hier is een middelgrote mooi glooiende rotstuin van 300 m2 met hoogteverschillen tot anderhalve meter boven vijverniveau. In totaal is hier ong. 20 ton steensoort gebruikt. “Wij kweken op natuurlijke wijze planten, en gebruiken alleen natuurlijke meststoffen indien nodig, maar zo beperkt mogelijk, zonder toevoeging”, aldus Ap. Hij tuiniert met veel liefde in zijn zelf ontworpen rotstuin, maar het kweken van Lewisia en Alpiene planten is zijn grote passie. Annie kweekt met veel liefde Rhodohypoxissoorten. Een echte liefhebberstuin dus.
 

  • De tuin van Annie Wichers

Eefdese Enkweg 4
7213 LC Eefde

Ons oud-bestuurslid woont op de boerderij “de Buitenbrink ”in het buitengebied van Eefde. Ze heeft een bijzondere mooie groentetuin en een hoogstam-boomgaard. Om het huis heen heeft Annie zoals ze het zelf zegt een “boekettentuin”, dus een tuin om een mooi boeket te plukken., met vele vaste planten en heesters.
 

  • De tuin van de fam. Rotteveel

Zutphenseweg 80
Let op: de ingang van de tuin is aan de Jodendijk, tegenover nr. 13.
7211 ED Eefde

Een liefhebberstuin van 2500 m2 groot, waarvan de eerste basis al in 1915 is gelegd. In de zomer veel vaste planten, met een mooie loofgang met blauwe regen en bijzondere oude rozen die waarschijnlijk al van het begin van deze tuinaanleg aanwezig zijn. De majestueuze boom in de tuin is een linde, en is ongeveer 150 jaar oud. Hij hoort bij de waardevolste bomen in Nederland en hoort in de top vijf. Het kan zijn dat omstreeks 17 juni de wilde orchideeën bloeien bij de vijver. De vaste plantenvakken worden regulier onderhouden, de grasvelden zijn wild en in het voorjaar staan ze vol met stinzenplanten. Daarom wordt er pas vanaf half juni gemaaid.

 

Gerard Achterstraat heeft een mooie fietsroute langs deze tuinen uitgezet. Fietsliefhebbers kunnen deze route vinden op onze website, onder “activiteiten- fietsroute Open Tuinen Dag”. Of klik op deze link: 
Fietsroute Open Tuinen Dag
 

  • Appeltern plantenfestijn  24 en 25 juni

Zoals bekend gaat Gardenista 2023 niet door. In plaats daarvan zal Groei & Bloei dit weekend prominent vertegenwoordigd zijn in de tuinen van Appeltern. Zo is het Tiny house van de Floriade 2022 nu permanent in een mooi aangelegde tuin in Appeltern geplaatst en zal dat weekend officieel geopend worden. De Golden ticket -winnaars van het ONKB en ZNKB worden uitgedaagd hun creativiteit te laten zien in een finale op zondag 25 juni vanaf 14.00 uur. Er zijn tijdens dit weekend bloemschikworkshops en in de grote kas zullen gedurende dat weekend door gerenommeerde bloemschikarrangeurs bloemschikdemonstraties gegeven worden. Maar bovenal werden alle afdelingen van Groei & Bloei  uitgenodigd om een team bloemschikkers af te vaardigen, die op diverse mooie locaties in Appeltern een prachtig bloemwerk mogen maken.Ook vanuit onze afdeling Zutphen heeft een team de uitdaging aangenomen en gaat aan de slag op zaterdag 24 juni. Helga Vos, Assien Molema, Wilma Bunte, Mercedes Colijn en Marja van Laar, zullen als team “Flower girls” naar Appeltern vertrekken om daar de challenge aan te gaan. Het is geen echte wedstrijd, maar meer een uitdaging, en de gehele dag zullen ze door deskundigen worden voorzien van ”tips en tops “. We wensen de dames heel veel succes en veel plezier. Misschien leuk om ze aan te moedigen? De challenge vindt plaats op zaterdag 24 juni.

 

  • Dan nog graag uw aandacht voor het volgende:

Evenals vorig jaar hebben we gedurende de zomermaanden een aantal mini-excursies georganiseerd. We merkten vorig jaar dat daar belangstelling voor was: met een kleine groep met eigen vervoer op stap in de regio, niet te ver van huis, om een 2-tal tuinen te bezoeken of soms een tuin en een kweker. Ook dit jaar zijn er weer een aantal data waarop dat kan. ( zie voor uitgebreide informatie de laatste Tuinpost) Er hebben zich tot nu toe helaas nog weinig mensen aangemeld. Leest u de Tuinpost er nog eens op na. Misschien besluit u om toch nog mee te gaan? Opgave kan bij Gerard Achterstraat: gerardachterstraat(at)gmail.com of telefonisch: 0611482881

Zoals gezegd, een heleboel informatie, waarmee u hopelijk Groei & En Bloeirijk de zomer in kunt vullen.
We hopen u bij veel gelegenheden te kunnen ontmoeten.

Een fijne zomer gewenst,

Het bestuur.