Beste leden,
In de komende tijd zijn er een aantal belangrijke en leuke activiteiten waarover we u graag uitgebreid willen informeren.
Het betreft de volgende activiteiten:
5 april: snoei-ochtend
12 april: een bijzondere dag met Femke Lampe Braun, met op diezelfde dag:
12 april: plantenruilbeurs bij Theetuin Vierakker.
15 mei: dagexcursie naar de Noordoostpolder
beurzen en evenementen
zaterdag 5 april: snoei-ochtend
Onze hovenier Gerard Achterstraat geeft op zaterdagochtend 5 april a.s. een snoei-workshop.
Veel leden die zich wat minder vertrouwd voelen met snoeischaar en zaag willen toch graag aan de slag om hun eigen bomen en heesters wat meer licht en lucht te bezorgen.
We gaan naar de rand van ons ledengebied en zijn welkom bij onze leden Jacqueline en Ed Visser, Spankerenseweg 45, 6974 BB Leuvenheim. Een behoorlijke tuin, met grote en oude heesters die uit de kluiten zijn gegroeid, goed om ons daar eens in te verdiepen hoe we die weer in proportie kunnen brengen.
We beginnen om 9.30 uur. De workshop duurt tot 12.30 uur.
Voor een kopje koffie met iets lekkers wordt gezorgd en er is een ruimte waar men even rustig kan zitten.
Prijs voor deelname: € 5,00, ter plekke af te rekenen.
Bij slecht weer wordt het snoeien verschoven naar een nader te bepalen datum. Je wordt hiervan tijdig op de hoogte gesteld.
Adres: Spankerenseweg 45, Leuvenheim
Eventuele vragen? Neem dan contact op met Gerard: 06-11482881.
Aanmelding is noodzakelijk bij:Gerardachterstraat(at)gmail.com
zaterdag 12 april: een bijzondere dag met Femke Lampe Braun
We vermeldden al eerder dat onze nieuwe algemeen directeur van Groei & Bloei, Femke Lampe Braun, heeft aangegeven om zoveel mogelijk afdelingen in het land te willen bezoeken en zo een goede indruk te krijgen van de werkvloer. Wij hebben als bestuur aangegeven dat we Femke graag willen ontmoeten. Dat doen we op 12 april a.s. We hebben daarvoor een mooie natuurlocatie uitgekozen, nl. de Theetuin in Vierakker. Al geruime tijd zijn we bezig om een mooie en zinvolle invulling aan deze dag te geven, waarin ruimte is voor ontmoeting en gesprek. Met bestuursleden, maar ook (en vooral) met leden. Natuurlijk kunnen we op zo’n dag niet álle leden uitnodigen, maar we gaan wel proberen om een soort 'doorsnee' van ons ledenbestand op die dag aanwezig te laten zijn, zodat de gesprekken en activiteiten van allerlei kanten belicht kunnen worden. Het zou dus kunnen zijn dat u binnenkort wordt benaderd en uitgenodigd om op die dag aanwezig te willen zijn. Het wordt vast een gezellige dag, met verschillende activiteiten. Heeft u zélf ideeën over de invulling van deze dag en zou u misschien een bijdrage kunnen leveren? Neem dan contact op met de secretaris, want misschien is er nog plaats.
We willen de dag in de theetuin beginnen met onze plantenruilbeurs, zoals we die gewend zijn te houden in april. Daarbij is iedereen welkom, dus niet alleen de genodigden.
Na afloop van de plantenbeurs geeft Femke een presentatie over zaaien, kweken en oogsten van Heirloom-tomaten. Daarna gaan we met alle aanwezigen aan de slag om zelf te zaaien.
Daarna volgt met Femke, bestuur en uitgenodigde leden een lunch en gaan we in gesprek over wat er zoal speelt in onze afdeling, wat onze wensen zijn, waar we tegenaan lopen en gaan we op zoek naar oplossingen en uitdagingen. Femke kan dan natuurlijk ervaringen van andere afdelingen met ons delen, die misschien helpend kunnen zijn.
We hopen veel van onze leden te ontmoeten tijdens de plantenruilbeurs, en daarna bij de presentatie en zaai-activiteit.
Datum: 12 april
Hartelijk welkom vanaf 10.00 uur
Locatie: Theetuin Vierakker, IJsselweg 13, Vierakker.
Zoals gebruikelijk vragen we tijdens de ruilbeurs een vrije bijdrage voor koffie of thee. Consumpties daarna zijn voor eigen rekening.
Vanaf de lunch is het programma alleen voor genodigden
donderdag 15 mei: dagexcursie naar de Noordoostpolder
Meestal begint het excursie-seizoen pas in juni, want: wat valt er vroeger in het jaar al waar te nemen in de meeste tuinen?
Nou, daar zijn we eens even voor gaan zitten en wat blijkt: in mei is er al volop moois te bewonderen in de Noordoostpolder. Dus dat gaat ‘m worden!
De bus van Ensink uit Olst brengt ons ernaartoe. Neem je wel zelf een lunchpakketje mee? En eventueel een flesje water. We vertrekken om 08.30 uur en hopen omstreeks 18.00 uur weer thuis te zijn. Ben je verhinderd op de datum van je ‘eigen’ afdeling en ga je toch graag mee: meld je dan bij een van de andere afdelingen. (Deventer gaat op 16 mei, Apeldoorn op 22 mei).
Kosten van deelname: € 46,50 p.p. (een introducé betaalt diezelfde prijs<s>.</s>).
De Noordoostpolder: de drooglegging was voltooid in 1942, maar toen moest de hele infrastructuur, de realisering van boerderijen voor akker- en tuinbouw, woningen, gezondheidszorg en scholen nog beginnen. Bijzonder weetje: de deskundigen hadden voordien berekend dat er plaats zou zijn voor 1500 boeren, maar er kwamen 11.000 aanvragen. Wat te denken van de selectieprocedure destijds….
Bij veel boerderijen staan nog de oorspronkelijke betonnen schuren op het erf. De polder heeft een oppervlak van 595 km2 met als hoofdstad Emmeloord. Deze polder behoort tot de provincie Flevoland, onze 12e provincie.
Velen van ons hebben mogelijk de jaarlijkse Tulpenroute wel eens gereden, per auto 114 km. lang. Die voert je langs 2000 ha. bloeiende tulpen, door National Geographic inmiddels uitgeroepen tot de mooiste tulpenroute ter wereld.
We gaan drie boerderij-tuinen en een kwekerij bezoeken.
1) Het Zwaluwhuis – Ens. 9.000 m2.
We beginnen hier met koffie en appeltaart, zelf gebakken door gastvrouw Agnes Muijsens.
In de tuin is duidelijk de invloed van Piet Oudolf te zien: prairiebeplanting met vooral veel grassoorten. In het voorjaar sieren bollen de tuin, in de zomer dus de grassen en in het najaar de herfstasters en sedums. Daarnaast is er een tuintje met bijzondere groenten en éénjarigen.
2) Pegasushof – Bant. 4.000 m2.
We zijn hier rond lunchtijd en gastvrouw Elly Giessen bood aan voor ons tomaten- en mosterdsoep te maken. Daarbij mag je lunchpakketje worden genuttigd.
In de tuin is gekozen voor een strakke indeling met taxus- en buxushagen met rechte vijvers. Wat verder opvalt: de graspaden met rozenbogen en een schaduwtuin met bijzondere planten. En ook hier natuurlijk: veel bollen in de lente.
3) De Stekkentuin – Espel. 3.800 m2.
Bij eigenaresse Wies Voesten - en haar man Gerrit – worden we ’s middags verwacht.
Zij gaat ons een kopje thee/koffie of een sapje aanbieden, ook weer met iets lekkers.
Wat de tuin betreft: het is een verzameltuin met heel veel verschillende soorten helleborussen, hosta’s en stokrozen. In de winderige polder is bewust gekozen voor veel bodembedekkers naast stevige bladplanten. Verder: narcissensoorten geflankeerd door duizenden blauwe bolletjes en pulmonaria’s. Dat moet wel één groot lentefeest zijn!
4) Kwekerij Joosten – Rutten.
Bevlogen kweker Erwin Joosten laat ons graag het familiebedrijf zien. Hun specialisatie: irissen, die in mei en juni bloeien. Er zijn wel 1300 cultivars te vinden. Er is een showtuin aangelegd in de vorm van een iris-bloem. En dan de hemerocallissen, wel 1200 soorten die bloeien in de zomermaanden.
Zo’n vijf geleden werd besloten om niet meer voor de handel te gaan kweken maar meer tijd te steken in het kweken van nieuwe soorten voor de particuliere klanten en meer aandacht te besteden aan de webshop. Ook zijn er vele soorten tulpen en bloembollen geplant, waardoor de tuin het hele seizoen schitterend bloeit. De collectie bestaat uit nog andere vaste planten waaronderhosta’s, geraniums, pioenen, papavers, rozen en alliums. En ja, bij de firma Joosten kun je ook al dat moois kopen.
Ter afronding van het bezoek biedt de afdeling iedereen een drankje en hapje aan. Beetje improviseren, maar dat maakt het juist leuk: lekker ongedwongen.
Opgave voor deze reis kan per 1 maart met het formulier dat u kunt vinden bij het bericht hierover in de rubriek 'excursies'.
Opgeven rechtstreeks bij de secretaris mag natuurlijk ook: stuur dan een bericht naar info(at)zutphen.groei.nl.
Graag vermelden: naam, e-mailadres en telefoonnummer (voor calamiteiten). (Graag deze gegevens ook vermelden van de eventuele introducé).
Betaling aan de penningmeester: KMTP/Groei & Bloei afd. Zutphen e.o.: IBAN: NL07 RBRB 08 28 95 08 49 o.v.v. 'excursie N.O.P'.
Vrijwilligers gevraagd:
Vanuit het landelijk bureau in Zoetermeer bereikte ons de onderstaande oproep:
“Heb je een passie voor groen, biodiversiteit, én gezelligheid? Dan hebben we jou nodig bij onze Groei & Bloei-stand op verschillende markten en beurzen in 2025. Samen zorgen we ervoor dat bezoekers enthousiast worden over onze vereniging én ontdekken hoe zij met hun tuin of balkon een bijdrage kunnen leveren aan biodiversiteit.”
Vindt u het leuk om eens (gratis) zo’n beurs of markt te bezoeken en - omdat u er toch bent - ook een deel van die dag ingezet te worden als vrijwilliger van Groei & Bloei? Laat dat dan weten aan de secretaris, die u vervolgens voorziet van alle verdere informatie over data, plaatsen en alles wat u moet weten als je meedoet: info(at)zutphen.groei.nl.
Tips:
Eerstvolgende evenementen die voor onze leden misschien leuk zijn om te bezoeken:
Graag ontmoeten we u binnenkort op één of meerdere bovengenoemde activiteiten.
met vriendelijke groeten,
het bestuur